Biofeedback lees meer

Biofeedback

 

De Biofeedbackfunctie is een fantastische tool als meditatie- en ademhalingstrainer.

 

Doel van de training is het aanleren van de kunst van ontspanning en het in gang zetten van het proces van zelfregulering dat leidt tot zelfgenezing van het lichaam. Bij “VedaPulse” gebeurt dit door het aanleren van de “juiste” ademhalingstechniek. Om te ontspannen en stress te verlichten moet je een buik- (middenrif) ademhaling toepassen. Het programma helpt om te leren hoe u uw adem, het begin van de inademing, het einde van de inademing, het begin van de uitademing, het einde van de uitademing en de kleine pauzes tussen in- en uitademen kunt voelen. Adem is als een oceaan, inademen en uitademen – net als de golven van eb en vloed.

 

Hoe gebruikt u deze functie?

Na het aanpassen van het ecg-signaal klikt u op Start meditatie (biofeedback), de timer start op dezelfde manier als bij de controlemodus, maar na 15 seconden wordt u automatisch doorgestuurd naar het tabblad Bloem. Het is belangrijk voor een ​​deelnemer om in een normale, ontspannen toestand te zijn gedurende deze 15 seconden, omdat dit de periode is waarin een basistoestand wordt opgenomen (de training wordt gebaseerd op deze gegevens). Als u haast heeft en niet de tijd neemt voor de voorbereiding, wordt de spanningstoestand die de deelnemer voelde tijdens de voorbereidingsfase geregistreerd. Voordat u op de Start meditatie (biofeedback) -knop klikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gemiddelde hartslag (HR) relatief stabiel is. De hartslag kan worden gecontroleerd op de bovenkant van het scherm, en op de cardiointervalogramgrafiek onderaan het scherm.

 

Het tabblad Bloem is de fundamentele wijze van meditatie (biofeedback). Er staat een foto van een roze bloem in het linker gedeelte van het scherm. De rechterkant van het scherm toont een grafiek met de veranderingen in het hartritme. De helderblauwe horizontale lijn in het midden van de grafiek geeft de gemiddelde hartslag (HR) weer, berekend door het programma tijdens de eerste 15 seconden van de opname. Deze grafiek is enigszins vergelijkbaar met een glas water. Tijdens de meditatie (biofeedback) verandert het niveau van “water” voortdurend, als gevolg van de verandering in de duur van de samentrekkingen van het hart. Wanneer de duur van de hartcyclus toeneemt, gaat het niveau omhoog en met een beperkte duur – daalt het vlug. Een lager niveau geeft mobilisatie (spanning) en het verhoogde niveau geeft ontspanning. Met de groei van interne spanningen sluit de bloem en met ontspanning begint de bloem te bloeien.

 

Hoe meer bloemen de deelnemer kan laten bloeien, hoe beter het resultaat. Het aantal geopende bloemen wordt bijgehouden bovenaan het scherm. Tijdens de training kan men kijken naar de bloem of naar de schommelingen van het “water” niveau, dat waar de voorkeur naar uitgaat.

 

Tune het lichaam voor de ademhalingsoefeningen, zoals een muzikant zijn instrument stemt voor een concert. Onthoud deze eenvoudige regel, een heel simpele methode: leer uw buik langzaam en voorzichtig in te trekken aan het eind van de uitademing en probeer deze fase te verlengen.
Bij het uitvoeren van de oefeningen op de juiste manier zal iemand zich ontspanning voelen en het niveau van het “water” in het glas zal stijgen, de bovenste lijn van de fluctuatie zal boven de “waterlijn” liggen. De bloemen zullen een voor een open gaan.

 

Als resultaat van gehaast zijn of te lange uitademing, stopt de roos met bloeien. Om van borst-ademhaling te schakelen naar ademhaling via het middenrif is het belangrijkste om te leren hoe de buik in te trekken op het einde van de uitademing. Houdt u niet bezig met de inademing; let er niet op. Uw “werkgebied” is de uitademing. Nadat de lucht de longen heeft gevuld ademt u rustig en langzaam uit en begint u met het intrekken van uw buik, alsof u de lucht eruit wilt knijpen. Wanneer de longen leeg zijn en u klaar bent voor de volgende ademhaling, zet de maag uit en beweegt voorwaarts om een middenrifademhaling te beginnen.

 

Hierdoor kunt u het beheersen van de juiste middenrifademhaling leuk en makkelijk onder de knie krijgen, langzamer gaan ademhalen en het effect van ontspanning bereiken.

Bovendien kunt u de respiratoire golven op de cardiointervalogramgrafiek controleren. Om dit te doen klikt u op het tabblad Signaal. De schakelaar tussen het tabblad Signaal en het tabblad Bloem bevindt zich in de linkerbenedenhoek van het scherm.

Als u de hele training naar de ademhalingsgolven op het cardiointervalogram wilt kijken zonder over te schakelen naar het tabblad Bloem, schakelt u de Biofeedbackfunctie Signaal/ Bloem uit in Instellingen.

 

Naast het zichtbaar maken van de schommelingen van de hartslag, is er een mogelijkheid om uw hartslag hoorbaar te maken. Om deze functie te activeren moet u de optie ‘Sound R-wave’ in de instellingen van het Signaal-registratievenster inschakelen. Het horen van het kloppen van het hart is een krachtige manier van beïnvloeding van het hartritme. Dit biologische signaal kan zelfs leiden tot het intreden van een staat van trance.

Naast het aanleren van de middenrifademhaling en de mogelijkheid van het intreden in de staat van trance met het geluidssignaal, kan de Biofeedback-modus worden gebruikt om andere vormen van auto-training aan te leren. Beschrijving van de auto-trainingstechnieken valt buiten het bestek van deze gids. Concentreert u alleen op het feit dat de gebruiker, met behulp van visuele en akoestische kanalen van biofeedback die wordt geleverd door de VedaPulse software, met succes diverse technieken kan combineren: meditatie, zelftraining, ademhalingsoefeningen, etc. Bij gebruik door coaches biedt VedaPulse software ook tools voor het monitoren van de dynamiek van de fysiologische toestand van een patiënt.

error: Inhoud is beveiligd
Vraag een gratis demo aan!