Constitutie

Constitutie

Het hoofdindex-tabblad bevat vier grafieken: de adaptatievermogen, de snelheid van biologische veroudering, het niveau van stress en spanning en het gezondheidsniveau.

Dit tabblad bevat ook een tekst met de interpretatie van de fysiologische waarde van de indexen. Adaptatievermogen is een indicatie van de energie die het lichaam nodig heeft om de homeostase te handhaven, d.w.z. hoeveel energie wordt besteed aan levensonderhoud. Een gezond persoon gebruikt 30 tot 50 procent van de energie wanneer hij ontspannen is en de rest blijft in reserve. Hoe dichter de aanpassingskosten de 100% naderen, hoe minder vrije reserves het lichaam heeft, die hij mogelijk moet aanpassen aan elke nieuwe situatie. In dit geval kan men geconfronteerd worden met een scherp stabiliteitsverlies in het lichaam.

De snelheid van biologische veroudering is een indicator berekend op basis van de theorie van oxidatieve stress. Deze coëfficiënt weerspiegelt de snelheid van oxidatieve processen in het lichaam die de snelheid van veroudering beïnvloeden. Dat is niet alleen een indicatie van hoe oud de men is, maar geeft ook aan hoe intens het verouderingsproces op het moment van onderzoek is. Als de index tussen 0,7 en 2 ligt, betekent dit dat het verouderingsproces overeenkomt met de leeftijdsnorm.

Het niveau van stress en spanning is een indicator berekend op basis van de formule van R. Baevsky, een van de pioniers van de Sovjet Space Medicine, de auteur van het systeem van pre-nosologische classificatie. De waarde van deze indicator is dat deze kan worden gebruikt om snel te detecteren of een persoon zich in een kritieke toestand bevindt – in het stadium waarin de kans op falen van aanpassingsmechanismen groot is, wat gepaard kan gaan met een crisis in het cardiovasculaire systeem. Mensen detecteren vaak de onafhankelijkheid van deze pre-crisisfase niet vanwege hun subjectieve perspectief, daarom kunnen hartaanvallen en beroertes zo onverwacht zijn.
Regelmatige monitoring van het niveau van stressvolle spanning is een eenvoudige manier om in een vroeg stadium op een gevaarlijke situatie te reageren.

Index van de gezondheidstoestand – een geïntegreerde maatstaf voor de toestand van gezondheid volgens de methode van de hoofdontwikkelaar van “VedaPulse” PhD O. Sorokin. Het wordt berekend op basis van verschillende basislijnen: spectrale analyse, gemiddelde hartslag, stress-spanning, de modusamplitude en body mass index door Quetelet.
Deze indicator kan worden beschouwd als een integrale gezondheidsindicator op het moment van het onderzoek. Het maximale niveau is 100%.

V.P.K. Balance is misschien wel de belangrijkste indicator, die wordt berekend in het programma “VedaPulse Professional”. Deze grafiek geeft de verhouding weer van drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. De verhouding van drie dosha’s wordt in aanmerking genomen bij het opstellen van gepersonaliseerde aanbevelingen in de modules in de revalidatie-eenheid.

 

Berekening:

• 0-1 (geel) – cachexie (kshaya), een grote kans op fysiologische aandoeningen;

• 1-2 (lichtgroen) – de neiging tot uitputting, mogelijke functiestoornissen;

• 2-4 (groen) – norm (wanneer alle drie doshas binnen dit bereik zijn, is dit de tridosha-balans);

• 4-5 (lichtgroen) – de neiging tot spanning, mogelijke functionele aandoeningen;

• 5-7 (lichtrood) – spanning – disbalans (vidhi), een grote kans op fysiologische aandoeningen;

• 7-8,5 (felrood) – sterke spanning, die crisissymptomen kan veroorzaken.

Ook bevat dit tabblad informatie over de kenmerken van de pols: Vega (snelheid) Tala (ritme), Bala (sterkte), Tamana – temperatuur van de pols (weerspiegelt de toestand van het spijsverteringsvuur).

error: Inhoud is beveiligd
Vraag een gratis demo aan!